Installaatio

Unelmien kenttä

Kenellä on lupa unelmoida? Kenen annetaan pelata ja kuka otetaan mukaan joukkueeseen? Miten voimme pitää unelmat elossa tai jopa herättää ne henkiin uudelleen? Nämä ovat kysymyksiä, joita taiteilija Sophia Ehrnroothin teos Unelmien kenttä esittää ja tutkii.

Unelmien kenttä -installaatiossa yhdistyy useita Ehrnroothin aiempien jalkapalloaiheisten töiden teemoja.

Taideteoksena Unelmien kenttä on performatiivinen installaatio julkisessa tilassa. Se järjestetään jalkapallokentällä, jota normaalisti seuraamme katsomosta. Unelmien kentässä katsoja myös pääsee kokemaan teoksen, nousemaan estradille aktiiviseksi toimijaksi. Teoksessa jalkapallostadionin kenttä täytetään 2021 jalkapallolla, joista jokainen edustaa toteutumatonta unelmaa.

”Tuo vanha jalkapallosi kentälle, ehkä se on jo kulunut ja olet sen kylkeen kirjoittanut lapsuuden unelmasi kymppipelaajan paikasta. Ehkä unelmasi on muuttunut? Vie pallosi unelmien kentälle, sano hyvästit. Jätä se sinne ja poimi mukaasi uusi mahdollisuus, uusi pallo, uusi näkymä tulevasta. Vaikka et välittäisi futiksesta lainkaan, tuu kentälle ja ui unelmien pallomeressä”  – Sophia Ehrnrooth, Dream of Championship (PARVS, 2021)

Poem to a Football Field 2022 (03:04)

UNELMIEN UNELMIEN KENTTÄ MONTEVIDEO 2023

Unelmien kenttä 2023 järjestettiin Uruguayn Montevideossa huhtikuun 27. päivä. Teoksen tilaaja on Instituto Iberoamericano de Finlandia yhdessä Uruguayn opetus- ja kulttuuriministeriön ja uruguaylaisen Fundación Celeste -kansalaisjärjestön kanssa. Roomasta ja Helsingistä tutulla performatiivisen installaation periaatteella tehtävä teos järjestettiin historiallisella Estadio Centenariolla, joka oli maailman ensimmäisen jalkapallon MM-finaalin näyttämö Uruguayn MM-kisoissa vuonna 1930.

Unelmien kenttä – Sophia Ehrnrooth tekee jalkapallosta taidetta ympäri maailmaa (YLE Uutiset 16.5.2023)

Sophia Ehrnroothin jalkapalloaiheinen installaatio nähdään Uruguayn Montevideossa huhtikuussa (Taideuutiset 12.4.2023)

Taide teki maalin – Unelmien kenttä menestyi Montevideossa (Suomen Madridin instituutti, tiedote 12.5.2023)

Kuva: Rafaella Varela 2023
Kuva: Stefan Bremer 2023

UNELMIEN KENTTÄ HELSINKI 2021

Unelmien kenttä Helsinki 2021 järjestettiin Töölön jalkapalloarenalla Helsingin keskustassa kesällä 2021. Installaatiossa stadionin kenttä täytettiin 2021 jalkapallolla. Tuotantotiimin tukena teoksen rakentamisessa toimi yhteensä kymmenen avustajaa Job’din Migrant Youth Helsinki -projektista, ja nuoret saivat teoksen luomisessa ensimmäisen työkokemuksensa. Teoksen jälkeen ylijäämäpallot jaettiin jalkapalloseurojen juniorijoukkueille ja kouluille ympäri Suomea.

Bolt Arenalla nähdään 2021 jalkapallosta koostuva taide­installaatio – kuvataiteilija kertoo idean taustat (IS 23.8.2021)

UNELMIEN KENTTÄ ROOMA 2019

Ensimmäinen Unelmien kenttä -installaatio järjestettiin Roomassa vuonna 2019. Projekti toteutettiin yhdessä kokeellisen roomalaisen MAAM Museum of the Other and the Elsewheren (Museo dell’Altro e dell’Altrove di Metropoliz) kanssa. Rooman-projektissa mukana osallistujina oli lapsia paperittomista perheistä. Teoksen ominaisuuksien ja osallistujien ansiosta Unelmien kenttä Roomasta tuli inspiroiva yhteisöllinen ja yhdistävä prosessi, jonka etenemistä kuvataan dokumentaarisessa lyhytelokuvassa 900 jalkapalloa (900 Footballs, 2020).

Poem to a Football Field 2022 (03:04)